Geir Pettersen rakensi perheelleen olkielementtitalon The Natural Building Companyn kanssa

 

Omakotitalo

 • Pinta-ala: yhteensä 190 m2
 • Tilajako: Avokeittiö, olohuone, toimisto / vierashuone, wc, kodinhoitohuone, sauna ja suihku, yläkerrassa aula ja 3 makuuhuonetta
 • Energiatehokkuusluokka: B (matalaenergiatalo)
 • Lämmitysjärjestelmä: Vesikiertoinen varaava takka ja aurinkopaneelit
 • Rakennusaika: 2015-2017
 • Rakennuttaja: Geir Pettersen & Tiina Tervo
 • Arkkitehtuuri: Kati Juola-Alanen / The Natural Building Company Oy
 • Pääurakoitsija: The Natural Buiding Company Oy
 • Rakennusinsinööri: Anders Westerlund
 • Vastaava mestari: Kjell Bäckman
 • LVI-suunnittelu: Robert Malmberg
 • Sähkösuunnittelu: Ove Backman, Hangon Sähkö Oy
 • Kuvat: Tiina Tervo www.tiinatervo.com
 

Tällä kertaa esittelyssä on NBC:n pitkäaikaisen työntekijän ja nykyisen osakkaan Geir Pettersenin ja hänen perheensä kotitalo. Oman kodin suunnittelun lähtökohta oli terve ja turvallinen talo nuorelle perheelle. Haluttiin rakentaa kestävistä materiaaleista niin, että tiedetään täsmälleen, mitä kaikkea talon rakenteet kätkevät sisälleen. Vankalla työmaajohtajan ammattitaidolla ja pitkällä kirvesmiehen kokemuksella Geir tiesi miten parhaaseen lopputulokseen päästään. Luonnonmukaiset materiaalit olivat itsestään selvä vaihtoehto.

 

Omakotitalo suunniteltiin alunperin rakennettavaksi olkipaalitekniikalla, mutta niihin aikoihin kun talo oli piirretty, ilmestyi myös EcoCoconin olkielementit kilpailevaksi vaihtoehdoksi. Geir päätti rakentaa talonsa olkipaalien sijaan modernilla olkielementtitekniikalla. Geir perheineen on tehnyt suuren osan rakennustöistä itse, vaikka NBC:n apuakin on tarvittu. Geirin ja Tiinan talo on ensimmäinen olkielementeistä Suomeen rakennettu omakotitalo.

Avara keittiö on tilava ja kotoisa. Olkirakentamiselle tyypilliset leveät ikkunalaudat tuovat valoa ja lisää pöytäpintaa arjen askareisiin. Keittiön seinät on savirapattu savilaasteilla, jota maahantuomme Virosta Saviukumajalta.

 

Hellan takana on laatoitus, joka toimii hienosti yhteen savirappausten kanssa. Laatoituksen alla on piilossa levy, ilmarako ja savirappaus olkielementin sisäpinnalla. Näin jälkikäteen sitä ei kuvasta arvaisi. Kaikki on tehty viimeisen päälle riskit minimoiden.

 

Kuvassa Geir poikansa kanssa. Tämänkin kuvan on ottanut äiti Tiina, joka ammattivalokuvaajana on kuvannut muitakin NBC:n esimerkkikohteita. Jykevään takkaan on integroitu vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Tulisija on muurattu savilaastein Tulisydän Oy:n toimesta, pinnalla on kalkkirappaus.

 

Olkielementit itsessään ovat kantava rakenne, mutta talo on sen verran leveä, että yläkerran kannattelemiseen vaadittiin lisätukea. Tämän olisi voinut tehdä myös piilossa olevin rakentein, mutta jykevillä hirsirakenteilla saatiin yli kolme metriä korkeisiin huoneisiin lisää näyttävyyttä. Käsintehdyt hirsirakenteet ja perinteiset tappiliitokset kruunavat tilan, ja ne ovat Geirin itsensä käsialaa. Kantavista hirsirakenteista tuli upeat ja ne toimivat hienosti yhteen savirappausten lookin kanssa.

 

Terveessä talossa on hyvä asua ja turvallista hengittää. Etenkin lasten kannalta sisäilman laadun huomioiminen rakentamisen yhteydessä on tärkeää.

Olkielementtitaloissa sisäseinät savirapataan aina. Savirappauksella on tärkeä rooli olkirakenteen paloturvallisuuden ja tilan kosteustasapainon säilyttämisen kannalta. Vaalea savirapattu pinta on paitsi kaunis, myös akustiikaltaan miellyttävä, täysin myrkytön, ekologinen ja kierrätettävä materiaali.

 

Kodinhoitohuone tuo lisämukavuutta lapsiperheen arkeen sekä toimii samalla kuraeteisenä, sillä tilasta pääsee myös suoraan ulos.

Esimerkkikohteessa on jatkuva kosteudenseuranta

Uuden olkielementti-tekniikan toiminnan ja materiaalien kuivumisen havainnoimiseksi olkilementtiseinien sisään on rakentamisvaiheessa asennettu sensorit, jotka mittaavat seinien kosteupitoisuutta reaaliajassa. Meillä on siis jo pidemmältä aikaväliltä kertyneet mittaustulokset tarkasteltavina OmaVainu palvelussa. Olemme laittaneet sensorit useimpiin uudisrakennuksiimme siitä lähtien, kaikissa kohteissa tulokset ovat tähän mennessä olleet loistavia. Jos mittausten tulokset kiinnostavat, voimme mahdollisesti antaa tunnukset palveluun, yhteydenotot: info@naturalbuilding.fi

Rakennettu Ecococonin
olkielementeillä

Ota Yhteyttä

The Natural Building Company Oy

+358 40 081 1787
info(a)naturalbuilding.fi

The Natural Building Company Oy

Ruukintie 7, 10330 Billnäs
+358 40 081 1787
info(at)naturalbuilding.fi

© naturalbuilding.fi 2022. Our Privacy Policy. Web design: Oladesign Oy