Naturlig rappning

 

Lerputs

Vanlig lerputs består av tre lager lera: basrappning på 1cm, lerrappning på 8 mm och finputs på 2-3 mm. På färdigt jämna ytor kan man också i vissa fall göra en tunnare puts på 5mm. Saviukumajas högklassiga lerputs är framställda av yrkesmänniskor och beprövat hållbara. Finputs finns att få i över 30 olika nyanser. Lerputs passar utmärkt på diffusionsöppna stockväggar, halmstrukturer och tegelväggar. Prisexempel: Lerputs i tre lager på vassmatta: material + arbete från 115€ m² + moms. Finputs i lera på 5mm: material + arbete från 45€ m² + moms.

 

Tadelakt & Gekolakt: Ett naturenligt alternativ för våtutrymmen

I våtutrymmen, bakom lavoarer, samt på ställen som kräver tåliga ytor, som t.ex. fönsternischer, kan man använda den gamla marockanska tadelakt-tekniken. Äkta tadelakt görs av marockansk kalk, men vi väljer att använda Saviukumajas motsvarande estniska kalkblandning, Gekolakt. Den här kalkbaserade putsen blir vattentät genom att man blankar ytan med olivtvål precis under ett visst stadium av torkningen, vilket leder till att ytan sluter sig. Tadelakt är en teknik, som kräver drygt handarbete. Att få den slutliga ytan vattentät kräver god yrkeskunskap. Då tadelakt-ytan hårdnat är den lika hård som sten. Prisexempel: Vattentät tadelakt-yta: material + arbete från 280€ m² + moms.

 

Lergolv

Ifall du gillar betonggolv, är detta ett utmärkt alternativ till dem. Lergolv är lättare att förverkliga och varmare under fötterna än betong- eller stengolv. Lergolv görs med en speciell teknik. I praktiken använder man lerrappning, som stampas tät och tillåts torka. Ifall golvet måste jämnas ut så gör man flera lager. Precis som med lerputs, så är kornigheten störst i baslagret och minst på ytan. När golvet har torkat, härdas det med linolja. Då man väljer färgen på golvet bör man ta i beaktande att linoljan påverkar nyansen. Det är av den här orsaken inte möjligt att göra helt vita eller gråa lergolv. Det härdade golvet slutbehandlas med vax. Det är bra att tidvis förnya vaxbehandligen på sådana delar av golvet, som slits mest.  Prisexempel: Lergolv lager/tjocklek 1,5-2 cm pris från 110 € / m2 + moms.

 

Kalkputs och -målning

Kalkputs kan fungera som ytmaterial och finputs t.ex. på ytterväggar, i källare, på skorstenar och på eldstäder. Traditionellt används kalk framför allt på sten- och tegelytor. Vi använder Saviukumajas färdiga naturenliga kalkputs och -målning. Det är mer arbetsdrygt att rappa ugnar och eldstäder, så där blir priset aningen högre. Prisexempel: Vanlig kalkputs: material + arbete från 45 € m² + moms.

Du kan nu beställa ditt naturenliga byggmaterial av oss

Vi importerar och säljer byggmaterial av hög kvalitet, som du inte hittar i någon järnaffär. Beställning sker via e-post, så att vi kan försäkra oss om leveranstid och tillgänglighet, eftersom vi inte har rum för hela produkturvalet i vårt förråd. Vi hjälper dig också gärna med att välja rätt material, ifall produkterna är obekanta för dig. Vi kan vid behov leverera materialen till byggplatsen. Pris för leverans räknas alltid ut skilt för varje order. Du kan också själv hämta förhandsbeställt material på vårt kontor i Billnäs. Adressen är Bruksvägen 7, 10330 Billnäs. Minns att komma överens om avhämtningstid på förhand. Vår prislist hittar du här

 
 
 
 
 

Värikartta Hienoviimeistelysavilaasti 0-1

 

Värikartta Savimaalit

Observera att färgerna på naturlera alltid varierar beroende på ljuset, och det kan vara utmanande att se exakt rätt toner på skärmen. Modellbitar kan ses på vårt kontor.

Vill du veta mer om våra material?

Kontakta oss

The Natural Building Company Oy

+358 40 081 1787
info(a)naturalbuilding.fi

The Natural Building Company Oy

Ruukintie 7, 10330 Billnäs
+358 40 081 1787
info(at)naturalbuilding.fi

© naturalbuilding.fi 2022. Our Privacy Policy. Web design: Oladesign Oy