Rantamökin luonnonmukainen täysremontti

Sauna- / vierasmökin remontti Degerbyssä

 

Täysremonttia aloitettaessa rakennus oli huonossa kunnossa. Siinä oli sauna, tupa ja kaksi makuuhuonetta. Tulva oli jossain vaiheessa käynyt kastelemassa rakenteet ja mökki haisi kostealle. Koska sijainti oli ihanteellinen rannan tuntumassa haluttiin rakennus kuitenkin pelastaa. Eristeenä oli aiemmin käytetty purua sekä lasivillaa. Kaikki eristemateriaalit, sisäpinnat ja vaurioituneet osat runkorakenteista uusittiin luonnonmukaisesti, uudet eristykset on tehty kokonaan selluvillalla. Rakenteet ovat nyt kauttaaltaan hengittävät ja materiaaleissa on suosittu luonnollisia vaihtoehtoja.

 

Kun vanhoja rakenteita tarkasteltiin tarkemmin, tuli ilmi että kallio rakennuksen alla muodostaa kuopan, johon vesi kerääntyy. Lähtötilateessa kuoppa oli täynnä märkää humuspitoista maata, joka poistettiin ja korvattiin soralla. Lisäksi tehtiin salaoja, jotta kuoppa pääsee jatkossa tyhjentymään. Vesi ei imeydy soraan vaan suodattuu sen läpi, eikä sorassa ole myöskään orgaanisia ainesosia.

Koska tulvavaara oli edelleen olemassa, rakennusta jouduttiin myös nostamaan reippaasti. Perustukset tehtiin A2 luokan betonista, joka kestää suolaveden rasituksen siinä tapauksessa, että vesi tilapäisesti nousisikin. Samoin kaikissa perustuksen metallirakenteissa huomioitiin suolaveden kestävyys. Rakennus itsessään on nyt niin korkella, ettei tulvavesi nouse rakenteisiin asti.

 

Ulkolaudoitus maalattiin punamullalla. Myös viereinen päärakennus maalattiin samalla uudelleen, sillä haastava meri-ilmasto oli iskenyt kyntensä senkin ulkolaudoitukseen. Uusi terassi tehtiin haavasta ja vanha laituri jätettiin paikoilleen. Uusi terassi harmaantuu kauniisti saman sävyiseksi kuin vanha laituri.

 

Sisäseinät savirapattiin luonnonvalkoisella, ja lisäefektinä rappauksen pinnassa on koristeena ruiskukan terälehtiä. Kaikki savirappaustyöt on tehty Saviukumajan savilaasteilla. Kattopaneelien ja lattian maalaukseen on käytetty Uulan luonnonmukaisia tuotteita.

 

Keittiön tausta pinnoitettiin marokkolaisella tadelakt tekniikalla. Luonnonmukainen ja vedenkestävä pinnoitus yhdistyy kivasti savirapattuun seinään ympärillä. Ikkunan pyöreät nurkkaukset ja keittiön avohylly ovat kauniita yksityiskohtia.

 

Myös makuuhuoneen seinät on savirapattu. Raikkaassa huoneessa on hyvä nukkua.

 

Sisätilan katseenvangitsijat eli kantavat massiivihirsirakenteet on perinteisesti käsin veistetty ja koottu puuliitoksin. Hirsityöt on tehnyt Eco Frame House Oy.

 

Suihkun seinät on viimeistelty kosteutta kestävällä tadelakt tekniikalla. Paikalla käsityönä tehty pinnoittaminen mahdollistaa isojen yhtenäisten seinäpintojen toteuttamisen kosteisiin tiloihin. Saumattomat seinät on paitsi tyylikkäät, myös helpompi pitää puhtaana.

 

Saunan puupinnat ovat haapaa, ja ne on jätetty käsittelemättä. Kalkkipohjainen tadelakt pinnoite kestää myös kuumaa, joten se oli hyvä valinta kiukaan ympärystän luonnonmukaiseksi pinnoitukseksi. Tässäkin ikkunan pyöristetyt kulmat tulevat kivasti esille.

Ota Yhteyttä

The Natural Building Company Oy

+358 40 081 1787
info(a)naturalbuilding.fi

The Natural Building Company Oy

Ruukintie 7, 10330 Billnäs
+358 40 081 1787
info(at)naturalbuilding.fi

© naturalbuilding.fi 2022. Our Privacy Policy. Web design: Oladesign Oy