Hirsi on pääosassa perinteisin menetelmin rakennetussa saunarakennuksessa

 

Pihasauna / vierastila Inkoossa

 

Perhe rakennutti takapihalleen saunamökin ja vierashuoneen. Rakennus tehtiin alusta loppuun perinteitä kunnioittaen, tuoreesta massiivihirrestä. Luonnonmukaisia materiaalivalintoja suosittiin, jopa kattotiilet ovat aitoja savitiiliä.

 

Upouuden hirsikehikon työsti ja pystytti siihen erikoistunut yritys Kuortaneelta. Kaikki mitoitukset ja lohenpyrstönurkat on tehty huolella joten jo hirsirunko itsessään on upea. Hirsien välit on tilkitty luonnollisesti pellavalla ja ulkoa rakennus on maalattu perinteisesti punamullalla. Vuorilaudat yms. on käsitelty Uulan petrooliöljymaalilla.

 

Haastellisen työmaasta teki uuden hirren tyypillinen painuminen, joka on noin 2 cm per metri. Harjahirsi tukeutuu päätyseinien korkeimpaan kohtaan eli painuminen on sieltä suurinta, joka vaikutti koko katon rakentamiseen. Luonnollisen painumisen mahdollistaminen vaatii erityistä huomiota ja tarkkuutta. Jokainen väliseinä, ovi ja ikkuna on rakennettu niin, että painumiselle on varaa.

 

Tuvassa on myös pieni keittiönurkkaus ja puuhella.

 

Sisäpinnat on jätetty käsittelemättömälle hirsipinnalle, joka korkeassa huoneessa tuo materiaalin jykevästi esille. Myös lattia on maalattu Uulan maaleilla.

 

Olohuoneen kruunaa taidokkaasti savilaasteilla muurattu hella ja hormi, jonka muodot ja yksityiskohdat tuovat oman lisänsä kokonaisuuteen. Kun rakennuksen molemmat hormit on muurattu savilaasteilla, saadaan huomattava määrä sementtiä korvattua luonnonmateriaalilla ja rakennuksen ympäristövaikutukset sekä hiilidioksidipäästöt pienenevät entisestään.

 

Hormin läpivienti on tehty vanhan tavan mukaan leventämällä tiilihormin paksuutta läpiviennin kohdalta niin, että etäisyys hormin sisäseinämän ja puumateriaalin välissä on paloturvallisuuden kannalta riittävä. Käytännössä näin säästyttiin käyttämästä palonsuojana kivivillaa, jota lähtökohtaisesti emme rakennuksiin halua. Hormit ja tulisija on pintakäsitelty luonnollisesti kalkilla.

 

Kaikki rakennuksen upeat käsintehdyt perinteiset puuikkunat ovat Petri Stenbergin tekemiä. Kolme lasia, vanhanajan mekanismit ja luonnonmukaiset maalit, eli juuri sellaiset ikkunat kuin tällainen käsintehty hirsirakennus ansaitsee. Myös ulko-ovet ovat Petrin käsialaa.

 

Sisätilan väliovet on hankittu kierrätettynä Rakennusapteekista.

 

Perustukset oli suunnitelmissa tehdä graniitista perinteisesti kartiomaisella muodolla, mutta niiden hinta olisi ollut älytön, joten täytyi keksiä korvaava vaihtoehto. Päädyimme valamaan vastaavan malliset betonipilarit. Niiden kanssa kävi onnekas sattuma, sillä ajatus oli tehdä muotti vanerista, mutta rautakaupasta mukaan päätyikin osb-levyä, josta sitten tuli oikein nätti pintastruktuuri pilareihin. Omistaja on itse tehnyt upeat kivityöt pilareiden väliin, joten myös perustus on kaunis ja kokonaisuuteen sopiva.

Hirsirakennuksen sydän on saunassa

 

Terassilla on tilaa vilvoittelua ja puiden säilytystä varten.

 

Löylyhuoneessa on käytetty useita eri puulaatuja. Kaikki on suunniteltu omistajan toiveiden mukaisesti viimeisen päälle.

 

Myös saunan hormi on muurattu savilaasteilla ja viimeistelty kalkkirappauksella. Rakenteen yksityiskohdat ovat kauniita.

 

Lauteet on tehty taidokkaasti mittatilaustyönä Geir Pettersenin toimesta.

 

Raknteiden painuminen on huomioitu myös suihkuhuoneessa.

 

Samalla pihaan rakennettiin myös autotalli, joka sovitettiin ympäristöönsä maalaamalla samaan sävyyn punamullalla.

Ota Yhteyttä

The Natural Building Company Oy

+358 40 081 1787
info(a)naturalbuilding.fi

The Natural Building Company Oy

Ruukintie 7, 10330 Billnäs
+358 40 081 1787
info(at)naturalbuilding.fi

© naturalbuilding.fi 2022. Our Privacy Policy. Web design: Oladesign Oy