EcoCocon olkielementti – Luonnonmukainen massiivirakenne

Olkirakentamisen uusi aika

Olkirakentaminen on noussut uuteen vaiheeseen. Viimeinkin meillä on mahdollisuus tilata erittäin laadukkaat mittojen mukaan valmistetut olkielementit suoraan tehtaalta työmaalle. Pohdimme vuosia, että olisi tarpeen kehitellä metodi helpottamaan perinteistä olkipaalirakentamista, sillä se vaati paljon työtunteja ja erityisosaamista. Pari vuotta sitten törmäsimme Liettualaiseen yritykseen nimeltä EcoCocon, joka oli viimeiset kymmenen vuotta kehitelleet ratkaisua täsmälleen samaan ongelmaan.

Heidän systeeminsä oli niin yksinkertaisen nerokas ja pitkälle hiottu, ettei meillä enää ollut tarvetta lähteä keksimään pyörää uudestaan. Nykyään teemme jatkuvasti tiivistä yhteistyötä EcoCoconin kanssa. Toimimme elementtien maahantuojana sekä jälleenmyyjänä Suomessa. Teemme edelleen myös perinteisiä olkipaalirakennuksia, mutta painopiste on siirtynyt olkielementtirakentamiseen sen nopeuden ja helppouden ansiosta. Olkielementtitekniikka mahdollistaa kantavan ja eristävän rakenteen nopean pystytyksen, ja on vaihtoehto omakotitalorakentamisen lisäksi myös julkisiin kohteisiin, kouluihin ja pienkerrostalorakentamiseen. Rakenteella päästään tällä hetkellä kolmen kerroksen korkeuteen ja ratkaisuja korkeampiin rakennuksiin on kehitteillä.

Olkielementtirakenne

Seinäelementeissä on puurunko ja eristeenä tiukkaan puristettu venhänolki. Rakenne on erittäin energiatehokas ja kuivumiskykyisenä massivirakenteena terve ja turvallinen vaihtoehto rakentamiseen. Luonnonmukainen materiaali on lähtökohtaisestikin hyvin ekologinen. Olki ei sisällä mitään kemikaaleja, joten rakenne on helposti kierrätettävissä. Olki koostuu lähes samoista ainesosista kuin puu, mutta kasvaa rakennuskelpoiseksi jo yhdessä kesässä. Rakennusfysiikaltaan olkieriste on hyvin lähellä puuta ja rakennuspalikkana olkielementti on jopa perinteistä hirttä parempi sen yksinkertaisuuden, eristävyyden ja pystystysnopeuden ansiosta. Asumismukavuudeltaan ja sisäilmaltaan olkirakennukset ovat vertaansa vailla, sillä sisäpintojen savirappauksilla on positiivinen vaikutus ilmanlaatuun.

Kantavan olkielementtirakenteen pystyttäminen onnistuu tarvittaessa yksikerroksisessa rakennuksessa myös miesvoimin. Olkielementit kiinnitetään toisiinsa tukevasti kansiruuveilla. Pystyttäminen on nopeaa ja työmaa pysyy siistinä. Olkieriste ulkonee muutaman millin puukehikosta, joten oljet tiivistyvät limittäin elementtien pystytysvaiheessa. Tämä tekee rakenteesta yhtenäisen ja estää kylmäsiltojen syntymisen.

Ulkoseinän rakenne koostuu elementin päälle tulevasta Tyvek-kankaasta ja puukuitulevystä, jonka jälkeen tulee rimoitus ja lautavuoraus. Ulkopinta voidaan myös vaihtoehtoisesti rapata kalkkilaastilla.

Sisäpintoihin tulee kolmikerroksinen savirappaus, joka vahvistetaan juuttiverkolla (korvaa kuvan mallissa näkyvän muoviverkon). Savirappaus tasaa huoneilman kosteutta ja pitää näin myös rakenteen kuivana. Savirapattu olkielementti on myös erittäin paloturvallinen (120min paloseinä) ja akustisilta ominaisuuksiltaan miellyttävä.

Klikkaa alla olevaa kuvaa ja tutustu tilausketjuun:

Olkielementtien tuotetiedot

  • CE-merkitty rakennusmateriaali 2017
  • Certified Passive House Component
  • Cradle to Cradle sertifikaatti (Top10 ekologisin tuote 2013)
  • Erittäin hyvä lämmöneristys: U = 0,111W/ (m2∙K) & R = 9,2 (m2∙K)/W;
  • Paloturvallinen: savirapattu olkielementti on 120 min paloseinä
  • Tilataan ja valmistetaan arkkitehdin suunnitelmien mukaan
  • EcoCoconilla on hyvät ohjeet arkkitehdeille suunnittelun tueksi
  • Standardielementin mitat 40 cm x 80 cm x 280 cm ja paino noin 160kg
  • Olkielementin hinta on noin 150 € + alv. per seinäneliö
  • Nopea tekniikka: 4 miestä pystyttää kantavan olkielementtirakenteen 100  rakennukseen päivässä

Ota Yhteyttä

The Natural Building Company Oy

+358 40 081 1787
info(a)naturalbuilding.fi

The Natural Building Company Oy

Ruukintie 7, 10330 Billnäs
+358 40 081 1787
info(at)naturalbuilding.fi

© naturalbuilding.fi 2022. Our Privacy Policy. Web design: Oladesign Oy