Mikaelskolanin uuden keittiörakennuksen arkkitehtuuri kunnioittaa historiallisesti arvokasta ympäristöään

Vanhan Navettarakennuksen täytyi selvästi jäädä dominoivaksi rakennusmassaksi. Keittiörakennuksesta haluttiin selvästi omanlaisensa, mutta sen piti silti toimia sopusoinnussa alueen muiden rakennusten kanssa.

Sisäänkäynti tapahtuu vanhan ja uuden rakennusmassan välistä. Iso ikkuna etelän suuntaan tuo valoa keittiöön ja mahdollistaa hyvän näköyhteyden sekä sisältä ulos että toisinpäin.

Pohjan toiminnallinen suunnittelu lähti käyntiin tarvittavista tilavaatimuksista ja Steinerkoulun keittiön toimintatapojen huomioimisesta. Kahden rakennuksen väliin oli jätettävä käytävä ruoan oikeaoppista kuljettamista varten. Lisäksi haluttiin, että keittiöhenkilökunnalla säilyy näköyhteys lapsiin pihalla.

Rakennuksen takasisäänkäynnin kautta tuodaan keittiöön multajuurekset suoraan kuorimoon.

Kultturihistoriallisesti arvokas koulun alue on lailla suojeltu, joka esti vanhan navettarakennuksen laajentamisen. Uudisrakennus täytyi liittää yhdyskäytävällä navettaan, missä koulun ruokala toimii.

Myös kaiteissa hyödynnettiin kuorimatonta luonnonpuuta.

Särmäämättömästä laudasta tehty limilaudoitus on käsitelty rautavithrillillä. Harmaantuminen on pikku hiljaa lähtenyt käyntiin. (talvi 2017)

Osa keittiön seinistä on rapattu savella. Savi tasaa tilan kosteutta, on hengittävä materiaali olkieristettä vasten ja toimii myös akustoivana massana.

Aiheeseen liittyvää

Rakennuksen suunnittelu

Tammisaaressa Steinerkoulun teollisuuskeittiöön haettiin aikaa kestäviä ratkaisuja ja tervettä sisäilmaa.
Lue lisää >

Rakennuksen suunnittelu

Puurunkoisissa elementeissä on eristeenä puristettu venhänolki. Rakenne on kantava ja luonnostaan energiatehokas, kuivumiskykyinen ja pitkäikäinen.
Lue lisää >

Rakennuksen suunnittelu

Suunnittelun lähtökohtana oli terveellinen rakennus, puulämmitys, passiivisen aurinkoenergian hyödyntäminen ja aurinkoinen etelärinnetontti metsän huomassa.
Lue lisää >

Kati Juola-Alanen

Ota yhteyttä:

Kati Juola-Alanen
Eko-Arkkitehti
(suomi / english)
+358 40 416 4842
kati(at)naturalbuilding.fi

The Natural Building Company Oy

Ruukintie 7, 10330 Billnäs

+358 40 081 1787

info(at)naturalbuilding.fi

Join our newsletter >

Login >