EcoCocon olkielementti – Luonnonmukainen massiivirakenne

Olkirakentamisen uusi aika

Voimme iloksemme ilmoittaa, että olkirakentaminen on viimein saavuttanut sen pisteen, jossa meillä on mahdollisuus tilata mittojen mukaan valmistetut olkielementit suoraan tehtaalta työmaalle. Pohdimme vuosia, että olisi tarpeen kehitellä metodi helpottamaan perinteistä olkipaalirakentamista, sillä se vaati paljon työtunteja. Pari vuotta sitten törmäsimme Liettualaiseen yritykseen EcoCoconiin, joka oli viimeiset kymmenen vuotta kehitelleet ratkaisua täsmälleen samaan ongelmaan.

Heidän systeeminsä oli niin yksinkertaisen nerokas ja pitkälle hiottu, ettei meillä enää ollut tarvetta lähteä keksimään pyörää uudestaan. Nykyään teemme jatkuvasti tiivistä yhteistyötä EcoCoconin kanssa ja toimimme elementtien maahantuojana Suomessa ja olemme muutenkin mukana yrityksen toiminnassa. Teemme edelleen myös perinteisiä olkipaalirakennuksia, mutta painopiste on siirtynyt olkielementtirakentamiseen sen nopeuden ja helppouden ansiosta. Elementtitekniikka mahdollistaa tasaisen laadun ja on vaihtoehto omakotitalorakentamisen lisäksi myös julkisiin kohteisiin, kouluihin ja pienkerrostalorakentamiseen.

Olkielementtirakenne

Seinäelementeissä on puurunko ja eristeenä tiukkaan puristettu venhänolki. Rakenne on erittäin energiatehokas, ja kuivumiskykyisenä massivirakenteena terve ja turvallinen vaihtoehto rakentamiseen. Luonnonmukainen materiaali on lähtökohtaisestikin hyvin ekologinen, sillä olki ei sisällä mitään kemikaaleja joten rakenne on helposti kierrätettävissä. Olki koostuu lähes samoista ainesosista kuin puu, mutta kasvaa rakennuskelpoiseksi jo yhdessä kesässä. Rakennusfysiikaltaan olkieriste on hyvin lähellä puuta ja rakennuspalikkana olkielementti on jopa perinteistä hirttä parempi sen yksinkertaisuuden, eristävyyden ja pystystysnopeuden ansiosta. Asumismukavuudeltaan ja sisäilmaltaan olkirakennukset ovat vertaansa vailla.

Kantavan olkielementtirakenteen pystyttäminen onnistuu tarvittaessa yksikerroksisessa rakennuksessa myös miesvoimin. Olkielementit kiinnitetään toisiinsa tukevasti kansiruuveilla. Pystyttäminen on nopeaa ja työmaa pysyy siistinä. Olkieriste ulkonee muutaman millin puukehikosta, joten oljet tiivistyvät limittäin elementtien pystytysvaiheessa. Tämä tekee rakenteesta yhtenäisen ja estää kylmäsiltojen syntymisen.

Ulkoseinän rakenne koostuu elementin päälle tulevasta Tyvek-kankaasta ja puukuitulevystä, jonka jälkeen tulee rimoitus ja lautavuoraus. Ulkopinta voidaan myös vaihtoehtoisesti rapata kalkkilaastilla.

Sisäpintoihin tulee kolmikerroksinen savirappaus, joka vahvistetaan juuttiverkolla (korvaa kuvan mallissa näkyvän muoviverkon). Savirappaus tasaa huoneilman kosteutta ja pitää näin myös rakenteen kuivana. Savirapattu olkielementti on myös erittäin paloturvallinen (120min paloseinä) ja akustisilta ominaisuuksiltaan miellyttävä.

Klikkaa alla olevaa kuvaa ja tutustu tilausketjuun:

Olkielementtien tuotetiedot

  • CE-merkitty rakennusmateriaali
  • Certified Passive House Component
  • Cradle to Cradle sertifikaatti (Top10 tuote 2013)
  • Erittäin hyvä lämmöneristys: U = 0,111W/(m2∙K) & R = 9,2(m2∙K)/W;
  • Paloturvallinen: savirapattu olkielementti on 120min paloseinä
  • Tilataan ja valmistetaan arkkitehdin suunnitelmien mukaan
  • EcoCocon tarjoaa hyvät ohjeet arkkitehdeille suunnittelun tueksi
  • Standardielementin mitat 40cm x 80cm x 280cm ja paino noin 160kg
  • Olkielementin hinta on noin 150€ + alv. per seinäneliö
  • Nopea tekniikka: 4 miestä pystyttää kantavan olkielementtirakenteen 100 rakennukseen päivässä

Aiheeseen liittyvää

Taiteilija Ariel Bustamanten äänitaidetos Why do we do the things we do? rakennettiin luonnonmukaisesti täysin äänettömäksi tilaksi Kamppiin.
Lue lisää >

Tammisaaressa Steinerkoulun teollisuuskeittiöön haettiin aikaa kestäviä ratkaisuja ja tervettä sisäilmaa.
Lue lisää >

Onko hiiristä haittaa olkirakentamisessa, entä painuuko rakenne? Miten kallista on olkielementtirakentaminen?
Lue lisää >

Ota yhteyttä:

kati juola-alanen

Kati Juola-Alanen
Eko-Arkkitehti
(suomi / english)
+358 40 416 4842
kati(at)naturalbuilding.fi

paul lynch

Paul Lynch
Managing director
(english / svenska)
+358 44 250 9663
paul(at)naturalbuilding.fi

Luonnonmukaisen
rakentamisen tietopankki

The Natural Building Company Oy

Ruukintie 7, 10330 Billnäs

+358 40 081 1787

info(at)naturalbuilding.fi

Nyhedsbrev >

Login >