Steinerkoulun keittiörakennus toteutettiin luonnonmukaisesti olkielementeillä

Teollisuuskeittiörakennus

  • Pinta-ala: 140m2, kapasiteetti ruoanlaittoon 250 oppilaalle
  • Rakennettiin suojellun navetan yhteyteen, jossa ruokasali
  • Yhdistettiin käytävällä ruoan kuljettamiseen keittiöstä ruokalan puolelle
  • Rakennuksessa on keittiötila, kuorintahuone, kylmiö, siivouskomero, allergiakeittiö ja toimisto/taukotila
  • Rakennusaika 06-12 / 2016
  • Rakennuttaja: Steinerpedagogikensvänner i Västnyland rf
  • Pääurakoitsija: The Natural Buiding Company Oy
  • Rakennusinsinööri: Ronnie Fagerholm / IBF Design Ab
  • Vastaava mestari: Kjell Bäckman / Hekra Oy
  • LVI-suunnittelu: Petter Löfgren / Auratherm Oy
  • Sähkösuunnittelu: Elplanerare Jörgen Wikman
  • Arkkitehtuuri: Kati Juola-Alanen / The Natural Building Company Oy
  • Kustannukset: noin 500 000€

Arvaamattomien syyssäiden vuoksi alkuvaiheet rakennettiin teltan suojissa, kunnes katto saatiin
paikoilleen. Rakennuksessa on rossipohja.

EcoCoconin olkielementit saapuivat rekkakyydillä työmaalle sovittuna päivänä. Lehdistötilaisuudessa oli kivasti väkeä ja päästiinpä paikallislehden etusivullekin. Paikalla oli myös useita oppilaiden vanhempia tutustumassa projektiin. Olkielementit tehtiin arkkitehdin mittojen mukaisesti ja kantava sekä eristävä rakenne saatiin pystyyn kahdessa päivässä.

Harjakaisia juhlittiin 14. syyskuuta, tila alkoi jo hahmottua. Massiiviset olkiseinät loivat omanlaisensa tunnelman jo ennen minkäänlaisia sisäpintoja. Kun kyseessä on teollisuuskeittiö, ei savirappaus sovi joka paikkaan, mutta sitä käytettiin niissä kohdin missä mahdollista. Suureen osaan tuli laatoitus vähän yli puolenvälin, ja yläosaan savirappaukset.

Tässä vaiheessa juureseteisen sisäänkäynniltä puuttui vielä pylväät ja kuisti. Viereisellä pellolla sijaitsee oppilaiden puutarha-kasvimaa, jonka antimia keittäjät hyödyntävät ruoanlaitossa. Takana näkyy hyvin myös valoisa käytävä, joka yhdistää keittiön ruokalaan. Navetan komeat kiviseinät jätettiin näkyville myös käytävän sisällä.

Pylväät toteutettiin steinerkoulun tyyliin sopivalla tavalla käsittelemättömästä puusta, ja myös kaiteissa on osittain käytetty kaunista kuorimatonta puuta. Vanhat ja uudet luonnon materiaalit kohtaavat rakennuksen yksityiskohdissa kiinnostavalla tavalla. Ulkovuoraus tehtiin särmäämättömällä laudoituksella, joka käsiteltiin rautavihtrillillä. Ajan kanssa pinta harmaantuu kauniisti ja rakennus istuu vielä entistä paremmin arvokkaaseen ympäristöönsä.

Lopputarkastus meni kerrasta läpi, eikä hyytävästä pakkasesta ollut uudessa keittiössä tietoakaan. Koulunväellä alkoi välipäivinä kiireinen muuttotohina. Vielä puuttuu julkisivusta lasitaide-elementit, jotka toteutetaan yhdessä oppilaiden kanssa keväämmällä kun säät sallii.

Aiheeseen liittyvää

Mikaelskolanin uuden teollisuuskeittiön arkkitehtuuri

Arkkitehtuurissa huomioitiin historiallisesti suojellun alueen arvot ja vaatimukset, steinerkasvatus, sekä lähiruokakeittiön erityistarpeet.
Lue lisää >

Luonnonmukainen sisäilmaremontti

Hankoniemen koulussa taideluokan seinät rapattiin kolmikerroksisella savirappauksella ja tilaan tehtiin savilattia.
Lue lisää >

Puurunkoisissa elementeissä on eristeenä puristettu venhänolki. Rakenne on kantava ja luonnostaan energiatehokas, kuivumiskykyinen ja pitkäikäinen.
Lue lisää >

Ota yhteyttä:

kati juola-alanen

Kati Juola-Alanen
Eko-Arkkitehti
(suomi / english)
+358 40 416 4842
kati(at)naturalbuilding.fi

paul lynch

Paul Lynch
Managing director
(english / svenska)
+358 44 250 9663
paul(at)naturalbuilding.fi

The Natural Building Company Oy

 

Ruukintie 7, 10330 Billnäs

 

+358 40 081 1787

 

info(at)naturalbuilding.fi

 

Login >

Tilaa uutiskirje

Lähetämme uutiskirjeen 1-3 kertaa vuodessa. Jaamme infoa tapahtumista, kursseista ja luonnonmukaisesta rakentamisesta siitä kiinnostuneille. Kerromme myös ajankohtaisia kuulumisia meneillään olevista projekteista ja rakennushankkeista. Jos et jostain syystä pidäkään sisällöstä, voit myöhemmin helposti peruuttaa tilauksen jokaisen infokirjeen lopusta löytyvästä linkistä.

Sinut on nyt lisätty uutiskirjeen tilaajaksi!

UA-20278949-1