Luokkahuoneen sisäilmaremontti toteutettiin luonnonmukaisilla materiaaleilla

Luokkahuoneen sisäilmaremontti

Hankoniemen koulu on tavallinen 80-luvun alussa valmistunut tasakattoinen tiilirakennus. Koululla on painittu kosteus- ja sisäilmaongelmien kanssa jo pidemmän aikaa, ja nyt taideluokassa tarvittiin kipeästi sisäilmaremonttia. Betonilattian päällä oli lähtötilanteessa muovimatto, jonka alle kosteus oli jäänyt loukkuun ja lopulta muodostunut ongelmaksi. Lattiasta löytyi mikrobikasvustoa ja luokkahuone vaati täydellisen saneerauksen. Koulua oli remontoitu jo useaan otteeseen aikaisemminkin ja nyt haluttiin testata uudenlaista lähtökohtaa, jotta taideluokan sisäilmaongelmaan saataisiin kerralla pysyvä ratkaisu. Luonnonmukaisen remontin suunnitteli Arkkitehtitoimisto Kasper Järnefelt Oy.

Kaikki seinät savirapattiin. Eteisen seinään jätettiin esille rouhea pohjarappaus. Pelkästään seinissä on yhteensä 10 000 kg savilaastia, joten sillä on kunnolla kapasiteettia tasoittaa huoneilman kosteutta, johon savilattia tuo vielä oman lisänsä. Savirappauksella on positiivisia vaikutuksia myös huoneen akustiikkaan ja luonnostaan antibakteerisena aineena saven uskotaan luonnostaan ennalta ehkäisevän mikrobien toimintaa. Kosteudensiirtokykynsä ansiosta rappaus pysyy kuivana, pitäen myös ympäröivän rakenteen kuivana.

Luokkahuone oli alun perin pienempi, sillä tila oli jaettu väliseinällä. Väliseinä purettiin jolloin tila avartui ja entisen siivouskomeron vesipiste tuli osaksi luokkahuonetta. Luokassa on nyt kaksi vesipistettä, mikä palvelee hyvin taidetilan tarkoituksia. Molempien tiskialtaiden taakse tehtiin perinteinen marokkolainen tadelakt pinnoitus, joka on luonnonmukainen kalkkipohjainen vaihtoehto kosteisiin tiloihin.
Savirappauksella on luontevaa toteuttaa pyöreitä muotoja. Ne luovat kauniita yksityiskohtia esimerkiksi juuri ikkunoiden ympärille. Kolmikerroksinen savirappaus on rakenteeltaan luja ja kestävä, joten se toimii myös kouluympäristössä. Lähtökohtana tilassa oli maalattu tiiliseinä, joka pohjustettiin maalilla ennen rappausta, joten ruokomattoja ei tarvittu.

Muovimatto poistettiin lattiasta ja kostunutta betonia hiottiin pois kauttaaltaan 3mm syvyydeltä. Betonin päälle asennettiin savilattia, jotta kosteus pääsee tarvittessa kuivumaan pois rakenteesta. Tuoleihin hankittiin akustiikkatossut kolahduksia vaimentamaan sekä suojaamaan savilattiaa sen alkutaipaleella, sillä pellavaöljyn lopulliseen kovettumiseen menee jonkin aikaa. Pari ensimmäistä kuukautta luokassa oltiin ilman kenkiä, sillä esim. terävistä koroista olisi alkuun saattanut tulla painaumia lattiaan.

Remontin jälkeen pidimme myös 7 luokan oppilaille luennon luonnonmukaisesta rakentamisesta sekä workshopin, jossa oppilaat pääsivät itse kokeilemaan rappaamista ja savikaiverruksia. Koululla ollaan oltu tyytyväisiä remontin tuloksiin, eikä uusia ongelmia kyseisessä luokassa ole sisäilmaremontin jälkeen ilmennyt. Luokka on jatkuvassa käytössä ja oppilaat sekä opettajat ovat tyytyväisiä remontin tuloksiin. Jopa luokassa aiemmin pahasti oireillut opettaja voi taas pitää tunteja taideluokassa.

Aiheesta muualla:
Västra Nylandin artikkeli 19.8.2016
www.vastranyland.fi/artikel/i-hagapark-ar-man-nojd-med-leran
Sisäilmari: Sisäilmamittaus ja kosteuskartoitus 24.10-3.11.2014
www.hanko.fi/files/Hagapuiston_koulu_Hanko_sisailmamittaus.pdf

Aiheeseen liittyvää

Tammisaaressa Steinerkoulun teollisuuskeittiöön haettiin aikaa kestäviä ratkaisuja ja tervettä sisäilmaa.
Lue lisää >

Olkielementti on luonnon- mukainen massiivirakenne

Puurunkoisissa elementeissä on eristeenä puristettu venhänolki. Rakenne on kantava ja luonnostaan energiatehokas, kuivumiskykyinen ja pitkäikäinen.
Lue lisää >

Parin huoneen lattiat peruskorjattiin, ikkunat entisöitiin, seinille tuli savirappauksia ja pönttöuunien eteen savilattiat.
Lue lisää >

paul lynch

Ota yhteyttä:

Paul Lynch
Managing director
(english / svenska)
+358 44 250 9663
paul(at)naturalbuilding.fi

The Natural Building Company Oy

Ruukintie 7, 10330 Billnäs

+358 40 081 1787

info(at)naturalbuilding.fi

Nyhedsbrev >

Login >