Ekologinen sisustusarkkitehtuuri

 

Savipintoja voidaan viimeistellä monin tavoin. Hienoviimeistelykerrokseen voidaan lisätä erilaisia kuituja, pigmenttejä tai jotain kokeellisempaa. Savipintaa voidaan hieroa, hangata ja viimeistellä eri metodein, jolloin saadaan rouheaa tai sileää pintaa. Saven kaivertamiseen on oma tekniikkansa, jonka idea on paljastaa erivärisiä rappauskerroksia halutussa kuviossa. Kaivertamalla voi tehdä erilaisia kuviointeja, kuten logoja, tarinoita, piirroksia tai ornamentteja. Englantilainen Clayworks on yhdistänyt luonnonmukaisen savirappauksen tasokkaaseen designiin ja siten nostanut saven luxus tason sisustusmateriaaliksi.

Jokainen keramiikkasaveen kätensä sotkenut voi ajatuksissaan siirtää saman muovailun riemun seinälle. Tämä avaa lukemattomia ovia sisustusarkkitehtuuriin ja miksei myös taiteeseen. Käsin muotoilemalla on savesta syntynyt reliefityyppisiä kuvituksia luovien ihmisten koteihin ympäri maailmaa. Jos asiaa kehitettäisiin hieman, voisi yksinkertaisilla työvälineillä luoda mahtavia rakennekuvioita laajemmillekkin pinnoille. Kun työstöaika on rajaton, ei saumoja tarvitse jättää isoonkaan pintaan.

Valmiita pintoja voi myös maalata tarkoituksenmukaisilla maaleilla, jotka hengittävät seinän mukana. Yleensä se on kuitenkin tarpeetonta, sillä haluttu väri ja struktuuri ovat rappauksessa itsessään. Näin säästytään myös yhdeltä työvaiheelta. Savesta voidaan tehdä myös kiinteitä kalusteita, joilla saadaan tilaan ihan uudenlaisia elementtejä. Mikään ei estä myöskään valaistuksen integroimista seiniin jo rakennusvaiheessa.

Käsittelemättömät tai luonnollisesti käsitellyt puupinnat ovat myös ekologinen valinta osana sisustusarkkitehtuuria. Saatavana on esimerkiksi luonnonmukaisia vahoja, kuten pellavaoljyvahaa, jota voidaan halutessa sävyttää pigmenteillä. Meillä on taitavia yhteistyökumppaneita toteuttamaan myös puutöitä mittatilauksena.

Kerromme alan ammattilaisille mielellämme lisää luonnonmukaisten rakennusmateriaalien mahdollisuuksista sisustusarkkitehtuurissa. Ota yhteyttä johanna(at)naturalbuilding.fi
+358 44 2777151

Savirappaus: Kaunis ja kestävä luonnonmukainen pintamateriaali

 

Savirappaus on omaa luokkaansa; se on täysin lisäaineeton, tasaa huoneilman kosteutta, on paloturvallinen ja sillä on myös hyvät akustiset ominaisuudet. Savipinnat ovat luonnostaan kauniita ja eläväisiä. Valo taittuu kauniisti savipinnoilla. Lopputulosta voidaan helposti varioida eri tekniikoilla: savipinta voi olla tasaista tai kuvioitua, rouheaa tai sileää ja jopa kimaltelevaa. Vain luovuus on rajana saven monipuolisuuden hyödyntämisessä.

Koska savilaasti kuivuu ilman vaikutuksesta, eikä kemiallisen reaktion avulla kuten betoni, se voidaan tarvittaessa myös käyttää uudestaan tai palauttaa takaisin luontoon. Savilaastien valmistus ei myöskään vaadi suuria määriä energiaa. Prosessi on mekaaninen, siihen ei tarvita kuumennusta eikä kemikaaleja. Parhaimmillaan savi on ilmainen lähituote.

Tavallinen seinärappaus muodostuu yleensä kolmesta savikerroksesta: pohjarappaus 1cm, savirappaus 8mm ja hienoviimeistely 2-3mm. Eri kerroksiin käytetään eri laasteja, joissa hiekkaa, olkea ja savea on vaihtelevissa suhteissa ja pintaa kohti pienenevässä raekoossa. Saviukumajan korkealaatuiset savilaastit ovat ammattilaisen tekeminä tutkitusti erittäin kestäviä, jopa kovempia kuin betoni.

Savirappausta käytetään lähinnä sisäpinnoissa, sillä se ei kestä jatkuvaa altistusta vedelle. Sateelta kunnolla suojassa sitä voidaan käyttää myös ulkona. Savirappausta voidaan käyttää melkein mihin pintaan tahansa. Erittäin hyvin savirappaus soveltuu hirsiseiniin ja muihin hengittäviin luonnonmukasiin pintoihin, kuten olkirakenteisiin. Ruokolevyt ja -matot ovat täydellinen alusta savirappaukselle. Myös kuivat tiili- ja betonirakenteet ovat hyviä alustoja rappaukselle.

Savirappauksia voidaan tehdä myös ihan tavalliseen kipsilevypintaan, jopa siinäkin tapauksessa, että seinässä olisi jo valmiiksi muovipohjainen maali. Jos olemassa oleva seinärakenne on hengittämätön, savirappaus ei tee siitä hengittävää tai ekologista, mutta parantaa hätätapauksessa tilan kosteustasapainoa, akustiikkaa ja ilmanlaatua tarpeen niin vaatiessa. Jo ohuella 3-8mm hienoviimeistelyrappauksella on kerrottu olevan positiivisia vaikutuksia, mutta parhaiten savi toimii, kun sitä on paksumpi kerros.

Ruokolevyeriste ja kolmikerroksinen savirappaus töineen alkaen 115€ m2 + Alv.

5mm hienoviimeistelyrappaus töineen alkaen 45€ m2 + Alv.

Tadelakt & Gekolakt: Luonnollinen vaihtoehto kosteisiin tiloihin

 

Kosteissa tiloissa, pesualtaiden takana ja kestävyyttä vaativissa kohdissa, kuten vaikka ikkunasyvennyksissä, voidaan käyttää vanhaa marokkolaista tadelakt tekniikkaa. Aito tadelakt pinnoite voidaan tehdä ainoastaan marokkolaisesta kalkista. Käytännön syistä käytämme Saviukumajan vastaavaa virolaista kalkkiseosta nimeltä Gekolakt. Kalkkipohjainen erityislaasti saadaan vedenpitäväksi kiillottamalla tietynlaisella kivellä ja oliivisaippualla täsmälleen oikealla kuivumisen hetkellä, jolloin pinta sulkeutuu. Viimeinen silaus voidaan tehdä haluttaessa vahalla. Suuressa kulutuksessa olevat kohteet, kuten ammeet, pesualtaat ja suihkunseinät vahataan tällöin uudelleen aika ajoin, noin kerran vuodessa. Vahaaminen on helppoa ja nopeaa, ja halutessa voidaan saada aikaan erilaisia efektejä käyttämällä värillistä vahaa.

Tadelakt on käsityövaltainen ja aikaavievä tekniikka, ja vedenpitävän lopputuloksen aikaansaaminen vaatii ammattitaitoa. Valmiin tadelaktpinnan lopullinen kovettuminen kestää kuukaudesta kahteen, jolloin pinnan annetaan rauhassa kuivua. Silloin pintaa ei kastella ja varotaan kolhimasta. Kerran kovetuttuaan tadelakt pinta on yhtä kova kuin kivi. Marokossa tadelakt-tekniikalla on vuosisatoja pitkät perinteet; ammeissa, kylpylöissä, niin kosteissa kuin kuvissakin tilossa käytetään yleisesti tadelakt tekniikkaa. Tadelakt vaatii vakaan kiinteän pinnan jolle tarttua. Ammattilaisen tekemän vedenkestävän pinnan hinta on töineen alkaen 280€ m2 + Alv.

Savilattia, kaunis ja kestävä

 

Mikäli pidät betonilattioista, tässä on niille oiva vaihtoehto. Savilattian hiilijalanjälki on pienempi ja se on helpompi toteuttaa. Savi on myös jalkojen alla betonia ja kiveä lämpimämpi. Tämä johtuu saven kyvystä varata lämpöä, sama ominaisuus on myös sisäseinien savirappauksissa ja saviuuneissa. Lattian väriä valitessa on huomioitava, että pellavaöljy kellastuu ajan myötä ja vaikuttaa siten myös värisävyyn. Puhtaan valkoisia tai harmaita savilattioita ei tämän vuoksi ole mahdollista tehdä.

Savilattioiden tekemiseen on oma tekniikkansa. Käytännössä lattia toteutetaan savilaastilla, josta suurin osa on hiekkaa. Lattia tampataan tiiviisti ja annetaan kuivua. Jos lattiaa täytyy tasoittaa tehdään useampi kerros. Samoin kuin savirappauksissa, isoin raekoko on pohjakerroksessa ja pienin päällimmäisenä. Kun lattia on kuiva, se kovetetaan pellavaöljyn ja tärpätin seoksella. Lattiaan tulee useita kerroksia niin, että alussa tärpättiä on enemmän ja viimeisessä kerroksessa ei enään yhtään. Tämä siksi, että pellavaöljy ei imeydy riittävän syvälle saveen ilman ohennetta. Kovetettu lattia viimeistellään vahaamalla. Aika ajoin vahaus on hyvä uusia niiltä kohdin, joissa on kovin kulutus. Halutessa lattiaa voi värjätä tai koristella tekovaiheessa savimaalein.

Kalkkirappaus ja -maalaus

Kalkkirappauksella voidaan pinnoittaa ja viimeistellä esimerkiksi ulkoseiniä, kellareita, hormeja ja tulisijoja. Perinteisesti kalkkia on käytetty etenkin kivi- ja tiilipintoihin. Käytämme Saviukumajan käyttövalmiita luonnonmukaisia kalkkilaasteja ja -maaleja.