Luonnonmukainen korjausrakentaminen

 

Luonnonmukaiset rakennusmateriaalit sopivat erittäin hyvin vanhojen rakennusten korjaamiseen, ne ovat samoja joista taloja on rakennettu vuosisatoja. Vanhat talot on usein rakennettu käyttäen lähes ainoastaan luonnon omia materiaaleja, sitä mitä läheltä on ollut saatavilla. Koko rakennus on saatettu rakentaa ihan vaan muutamasta eri materiaalista varioimalla, usein suomessa suurin osa on ollut puuta. Niin seinät, katot, lattiat kuin ovet, räppänät ja huonekalutkin voitiin tehdä puusta. Siitä sahattiin lankut, veistettiin hirret, irrotettiin tuohet, tehtiin päreet. Toisin sanoen tiedettiin täsmälleen, mistä materiaaleista talo koostui ja miten se rakenteellisesti toimi.

Savirappaus sopii hyvin hirsiseinään

 

Savirappausta on jo aikoinaan käytetty tiivistämään hirsitaloja myös Suomessa. Savirappauksella vähennettiin vetoa, lisättiin paloturvallisuutta ja parannettiin huoneilmaa. Aikana, jolloin pienessä tuvassa asui useampi sukupolvi, saven
kyky säädellä huoneilman kosteutta tuli tarpeeseen. Saven antibakteeristen ominaisuuksien epäillään myös poistavan hajuja ja puhdistavan huoneilmaa, joten savi on mahdollisesti tuonut hiukan lisämukavuutta asumiseen.

Postineidin Talo (johon sai käydä tutustumassa Loviisan Vanhat Talot tapahtumassa 2015) on loistava esimerkki ilman laadun paranemisesta vanhassa hirsitalossa. Ero rappaamattoman ja rapatun huoneen välillä on huomattava. Ei ihme, että työhuoneeksi tarkoitettu tila olikin remontin jälkeen se talon viihtyisin huone, joka päätyi lopulta makuuhuoneeksi.

Restaurointi ja remontointi palvelut

 

  • Hirsien vaihdot, kengitys
  • Lattian uusiminen
  • Lisäeristys
  • Savirappaukset
  • Puun kaiverrus

Referenssit