Olki eristeenä rakentamisessa – usein kysyttyjä kysymyksiä

olkieriste

Voiko jyrsijät päästä rakenteeseen ja täyttää sen onkaloilla?

Oljessa ei ole jyrsijöille ravintoa, joten se ei lähtökohtaisesti ole niitä kiinnostava materiaali. Jos eläin kuitenkin yrittäisi, vaikka lämpöä etsiessään päästä rakenteeseen, ei se olisi fyysisesti mahdollista. Olki on niin tiukkaan pakattua, ettei siihen ole mahdollista muodostaa onkaloita. Etenkin olkielementit ovat rakenteeltaan sellaisia, että jos olkieristeeseen yrittäisi kaivaa onkalon, se sortuisi umpeen samantien.

Hinta verrattuna normaaliin rakentamiseen?

Seinärakenne muodostaa noin 1/5 rakentamisen kustannuksista. Arkkitehtuuri vaikuttaa suoraan hintaan: yksinkertainen rakenne on halvempi kuin monimutkainen. Olkirakentamisen kaksi yleisintä tapaa ovat olkipaalirakentaminen ja olkielementtirakentaminen. Olkipaalirakentaminen on käsityövaltaista ja vaatii paljon aikaa, osaamista ja työvoimaa, vaikka materiaalit ovatkin edullisia. Toisaalta rakennustapa on monilta osin yksinkertainen ja asiantuntijan ohjauksessa voi tehdä paljon myös itse.

Nopeutensa ansiosta olkilementtirakenne on asiakkaidemme keskuudessa suositumpi vaihtoehto. Olkielementit ovat huomattavasti tavallisia seinärakenteita nopeammat kasata ja rakenteeltaan yksinkertaisemmat. Standardielementit tulevat edullisemmiksi kuin mittojen mukaisesti tehdyt. Olkielementin hinta on noin 150€ + alv. per seinäneliö. Ominaisuuksiinsa nähden rakenne on edullinen ja verrattavissa vastaavan yhtä energiatehokkaan rakenteen hintaan. Voit tilata hinta-arvion paljonko projektisi seinärakenne tulisi maksamaan toteutettuna olkielementeillä osoitteesta info(at)naturalbuilding.fi.

Painuuko olkieriste ajan saatossa?

Olki painuisi luonnostaan vuosien saatossa samoin kuin hirsi, sillä molemmat koostuvat lähes samoista aineista. Painumisen voi kuitenkin ennakoida ja ennaltaehkäistä. Olkipaalirakentamisessa rakenne puristetaan tiukkaan joko liinoilla tai kierretangoilla, niin ettei painumista enää myöhemmin tapahdu. Olkiseinäelementit puolestaan puristetaan jo tehtaalla niin tiukkaan, että jos vanerikannen avaisi, se pomppaisi paineella irti. Painuminen on siis siinäkin tapauksessa ennaltaehkäisty.

Entä paloturvallisuus?

Olki on etenkin elementeissä erittäin tiukkaan pakattu, jolloin rakenteessa ei ole tarpeeksi ilmaa palamiselle. Sama ilmiö kuin puhelinluetteloissa, rakenne on liian tiivis palaakseen. Lisäksi olkirakenteessa pintaan tulee aina savirappaus, ja savihan on käytännössä palamaton materiaali. Savirapattu olkiseinärakenne on itseasiassa 120 min paloseinä. Rakennusaikana on tietysti syytä olla tarkkana, etenkin olkipaalitekniikalla rakennettaessa, jolloin työmaalla on usein myös irto-olkea. EcoCoconin olkielementtien paloajan testausvideo on katseltavissa täällä.

Missä EcoCocon olkielementit valmistetaan?

Tällä hetkellä olkielementit valmistetaan Liettussa. Valmistustekniikka vaatii toistaiseksi niin paljon käsityötä, ettei se olisi Suomessa kannattavaa. EcoCocon panostaa tekniikan kehitykseen jatkuvasti. Olkielementtien valmistus on tarkoitus tuoda paikalliseksi ympäri Eurooppaa heti kun se on mahdollista. Olkielementtien tuotannolla on potentiaali tuoda lisäansiota viljelijöille, jotka voisivat tekniikan avulla jalostaa hukkamateriaalista huippuluokan tuotteen.

Sisältääkö olkieriste kemikaaleja?

Olkea ei tarvitse käsitellä millään aineilla. Kuten puu, se on jo valmiiksi täydellinen rakennustuote, ainakin eristämisen näkökulmasta. Olkirakenteet savirapataan poikkeuksetta, joka tekee rakenteesta paloturvallisen ja tasoittaa sekä rakenteen että huoneilman kosteutta. Palonestoa varten ei siis tarvita kemikaaleja, kun savi itsessään on palamaton materiaali. Käyttämämme Saviukumajan savilaastit eivät myöskään sisällä mitään ylimääräisiä aineita.

Ota Yhteyttä

The Natural Building Company Oy

+358 40 081 1787
info(a)naturalbuilding.fi

The Natural Building Company Oy

Ruukintie 7, 10330 Billnäs
+358 40 081 1787
info(at)naturalbuilding.fi

© The Natural Building Company 2018. Our Privacy Policy. Web design: Oladesign Oy