Luonnollisia materiaaleja ilman kemikaaleja

 

Tavoitteemme on rakentaa ympäristöjä, joiden rakentaminen, ylläpito ja lopulta hävittäminen on mahdollisimman vähän kuormittavaa. Luonnonmukaiset materiaalit kuten savi, olki, hiekka ja puu ovat täysin lisäaineettomia, jolloin ne voidaan käyttää uudestaan tai palauttaa luonnon kiertokulkuun. Esimerkiksi savea käytetään myös kosmetiikassa hoitavana aineena. Savi on erittäin turvallinen sekä rakennettaessa että asumisen aikana. Olki on rakennusmateriaalina puun kaltainen, ne koostuvat pääosin samoista aineista. Yhdessä saven kanssa se muodostaa hengittävän ja huoneilmaa tasaavan rakenteen, joka on aistittavissa sisäilmassa.

Ekologisuus

 

Toimintamme kulmakivi on luoda rakennuksia, jotka kestävät sukupolvelta toiselle ja siitäkin eteenpäin. Haluamme tehdä sen tavalla, joka mahdollistaa myös seuraavien sukupolvien luontoyhteyden. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että niin suunnittelussa kuin materiaalivalinnoissakin huomioidaan rakennuksen koko elinkaari niin rakentamisen, asumisen, korjaamisen ja lopulta hävittämisen näkökulmasta.
Sanonnan mukaan pitkäikäisellä rakennuksella on hyvät saappaat ja iso hattu, eli riittävän korkea perustus ja hyvin suojaavat räystäät. Jo alkuvaiheen valinnoilla on siis suuri merkitys rakennuksen ikään. Elinkaariajattelulla voidaan myös ennakoida korjaustarpeita. Kantava ajatus on ennaltaehkäistä suurempia korjaustarpeita ja toisaalta tehdä mahdollinen korjaaminen helpoksi ja edulliseksi ottamalla asia huomioon jo suunnitteluvaiheessa.

Sisäilman laatu vaikuttaa terveyteemme

 

Myös rakennusmateriaaleilla on suuri vaikutus siihen, minkälaista ilmaa hengitämme. Sisäilman laatu on jo pitkään ollut polttava puheenaihe niin Suomessa kuin maailmalla. Kosteus ja homeongelmat ovat kaikessa laajudessaan valtava kansanterveydellinen ja -taloudellinen ongelma. Ympäristöministeriön arvion mukaan 600 000 – 800 000 suomalaista altistuu kosteus ja homevaurioille päivittäin.
Länsimaissa keskimäärin 95 % elämästä vietetään sisätiloissa. Paras tapa varmistaa riittävä raikkaan ilman saaminen on viettää enenmmän aikaa ulkona, mielellään puhtaassa luonnossa. Aina tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, ja saattaa olla monelle käytännössä hankala toteuttaa. Siksi kemikaalittomien, turvallisten ja hengittävien rakennusmateriaalien valitseminen on osaltaan yksi askel kohti parempaa sisäilmaa.